GEEF KIJKER EIGEN REGIE IN HANDEN

Blog over de mogelijkheden in interactieve video – Geef kijker eigen regie in handen

De tijden van ‘hoe video te gebruiken’ zijn veranderd. Voldeed een lineaire video vroeger aan alle verwachtingen van de kijker. Tegenwoordig moet je met iets beters aankomen om de aandacht van je publiek vast te houden. De ontvanger van een video wil vermaakt worden, en sleutelwoord hierbij is gebruik maken van een interactieve video. Met andere woorden, een dynamische video. Simpelweg zenden is niet meer van deze tijd…

 Door Bertine van Dijk

Enterprise Media blog - geef kijker eigen regie in handen interactieve video menu-structuur navigatie storylines completion rate

De kijker kan met eigen keuzes door de interactieve video heen klikken. Deze interactie maakt het interessant om de video tot het einde te bekijken. Daarnaast geeft het de zender meer duidelijkheid waar de vraag van de klant precies ligt. Door een duidelijke menu-structuur krijgt de video zijn eigen navigatie en storylines. Door de video onderdeel te maken van je website kun je meten of de bezoeker zich oriënteert. Laat dan video A zien. Of dat de bezoeker specifiek iets heeft gezocht of een productpagina heeft bekeken. Laat dan video B zien.

Bij een normale online video ligt de “completion rate” gemiddeld tussen de 50 en 85%. Uit onderzoek van Forrester blijkt dat interactieve video’s vaak een “completion rate” van 90% of hoger hebben. Vaak bekijkt het publiek een interactieve video nog een keer om alle interacties in de video te vinden. Een interactief spelelement in de video kan dit versterken.

HIERBIJ EEN AANTAL VOORBEELDEN VAN INTERACTIE TE GEBRUIKEN IN VIDEO:

 1. Veel gestelde vragen oplossen

Een vernieuwde versie voor de veelgebruikte frequently asked questions. Kijk naar onderstaand praktijkvoorbeeld van Samsung. De vraag hier is: Hoe verleng je de batterijduur van je toestel? Dat is onder andere afhankelijk van je type toestel, de software die je hebt geïnstalleerd en wat je allemaal doet met je telefoon. In deze interactieve video neemt Samsung je stap voor stap door de mogelijkheden.

http://www.samsung.com/nl/support/interactievehowto/

(Gebruik video over batterijduur verlengen)

Enterprise Media blog - geef kijker eigen regie in handen Samsung interactieve video

 1. Conversie verhogen

De maker van de video kan als doel hebben om leads te generen of de aankoop van producten te verhogen. Zo kan de kijker zich bijvoorbeeld inschrijven voor een nieuwsbrief, een whitepaper downloaden, een formulier invullen of een afspraak maken. Op deze manier kun je als kenniscentrum fungeren, maar ook je adressenbestand vergroten.

Maar ook kan de zender meer conversie willen op het verkopen van producten die hij aanbiedt. Een mooi voorbeeld hiervan is het modemerk Only, die een aantal jaar geleden alweer een goed bekeken video maakten. Hierin kon je de zomercollectie bekijken en direct overgaan tot aankoop van een specifiek product.

http://www.onlybecausewecan.com/

Enterprise Media blog - geef kijker eigen regie in handen interactieve video conversie verhogen leads genereren Only kenniscentrum whitepper nieuwsbrief adressenbestand zomercollectie

 1. E-learning

Door interactieve video in e-learning te gebruiken kun je de student op verschillende manieren laten leren. Men kan over het onderwerp lezen, luisteren en een uitleg bekijken. Door de video interactief te maken kan elke student op zijn eigen niveau leren door hoofdstukken over te slaan (wat men al weet), extra informatie over ingewikkelde onderwerpen opvragen of onderdelen van een hoofdstuk nogmaals bekijken of terug kijken.

Een goed voorbeeld laten zien van zo’n e-learning is jammer genoeg niet mogelijk. Maar feit is wel dat veel internationale multinational jaarlijks duizenden medewerkers bij willen scholen door e-learning. Een laagdrempelige manier om een groot publiek te bereiken en zo werknemers verder op te leiden. Een kosten- en tijdbesparende oplossing voor de klassikale lessen die grootschalig werden gegeven.

Enterprise Media blog - geef kijker eigen regie in handen interactieve video e-learning

 1. Engagement

In de overlap met wat de zender te melden heeft en waar de ontvanger in geïnteresseerd is ligt de relevantie van de boodschap. Je publiek blijven boeien en zorgen dat ze graag deel uit maken van je community. Interactieve video’s worden hierin langer, vaker en beter bekeken. Kijk maar naar het volgende voorbeeld van Philips.

Philips had twee jaar gelden de campagne ‘Designed to play’. Door zelf keuzes te maken in de video blijft de kijker langer geboeid. In totaal zijn er zo’n 1296 verschillende verhaallijnen die op deze manier gecreëerd kunnen worden. En dit werkte. De gemiddelde kijker maakte 3 tot 4 keuzes met een kijktijd van gemiddeld 3 minuten en 55 seconden. Bij mobiel gebruik was dit nog veel hoger: maar liefst vijf minuten kijktijd. De campagne is bekroond met een zilveren Effie.

https://www.play.philips.com/en/#what-a-night

Enterprise Media blog - geef kijker eigen regie in handen interactieve video engagement Philips Designed to play 1296 verschillende verhaallijnen kijktijd campagne begroond zilveren Effie

Wat is er nog meer mogelijk met interactieve video:

 • Call-to-action in de video integreren
 • Doorklikken in de video naar uw website
 • Email versturen vanuit de webvideo
 • Bekijken van objecten zoals bijv. huizen, keukens, appartementen
 • Leads genereren met video
 • Social links
 • Spelelementen

Enterprise Media blog - geef kijker eigen regie in handen interactieve video call-to-action leads genereren met video html5 meetbaar interactie beheersbaar journey brainstormen

Tenslotte nog een aantal praktische tips

 1. Zorg dat alles meetbaar is.

Op deze manier kun je kijken hoe lang een bezoeker op je website is en hoe lang hij/zij naar je video heeft gekeken. Welke keuzes gemaakt zijn en wat daar de gevolgen van zijn. Want…meten is nog altijd weten!

 1. Zorg dat interactieve video op elk device werkt.

Dus laat je video (ook) als maatwerk in HTML5 bouwen, zodat het op elk mobiel device te zien is.

 1. Zorg dat je interactie beheersbaar is.

Met andere woorden dat de interactieve video snel aan te passen en bij te houden is. Maak het niet te ingewikkeld en zorg dat het overzicht blijft.

 1. Zorg dat de kijker een totale journey ervaart.

Een interactieve video komt beter tot zijn recht op een speciaal ingerichte website, dan op een doorklikwebsite van het merk.


Wil jij nou ook eens brainstormen over een interactieve video voor jouw merk?

Neem dan contact met ons op. We denken hier graag eens met je over verder.

Recent Posts

Leave a Comment