vergroot bekendheid youtube kanaal

Meer impact door cross mediale benadering

Enterprise Media krijgt vaak de vraag een reeks video´s te produceren voor een merk. In onderstaande voorbeeld nemen we de fictieve case: drogist Etos die specifiek met de doelgroep jonge ouders wil communiceren. Een groot vraagstuk waar Enterprise Media creatief naar heeft gekeken. Met video kun je een grote groep mensen bereiken. Om deze video´s goed te organiseren kan het platform YouTube goed gebruikt worden. Veel merken hebben een eigen kanaal. Op deze manier kun je veel content bij elkaar verzamelen en zo in contact komen met je doelgroep.

Door Bertine van Dijk

Enterprise Media blog - vergroot bekendheid rond Youtube kanaal 1

Onderstaande voorbeeld laat zien hoe een combinatie van bestaand materiaal, gesponsord materiaal en eigen creëerde content een goede mix kan zijn voor jonge ouders. Het YouTube kanaal wordt een community waar jonge ouders heen kunnen gaan om zich te laten informeren, vergelijkingsmateriaal te zien en een plek waar ze vermaakt worden. Wees op het platform divers en relevant voor je doelgroep, en ze zullen gegarandeerd vaker terug keren naar het platform. Deze traffic is positief voor het platform, maar maakt het merk ook deskundige op het specifieke gebied. Gebruik de content daarnaast cross mediaal om impact & bekendheid nog meer te vergroten.

Enterprise Media blog - communiceer met uw doelgroep 1
Vraag van Etos: Hoe maak je een nieuw YouTube kanaal van Etos succesvol onder jonge ouders?

Uitwerking Enterprise Media: Maak er een deelkanaal van! Cast een aantal bekende Nederlandse moeders (bijvoorbeeld Nicolette van Dam, Chantal Janzen, Nikkie Plessen). Cast daarnaast ook een aantal ‘gewone’ vlotte en gezellige moeders. Interview deze dames stuk voor stuk over verschillende producten & onderwerpen die te maken hebben met het moeder- & ouderschap. Doe dit deels scripted, maar laat ze het ook deels in eigen woorden zeggen. Door dit te doen krijg je de meest natuurlijk uitstraling en komt het geloofwaardiger over.

Enterprise Media blog creatief meedenken Nikkie Plessen 2

Om elke week iets op het YouTube kanaal te plaatsen is het misschien niet haalbaar om elke week interviewtjes te hebben. Je zou kunnen variëren met andere interessante, leuke & grappige filmpjes. Volgens mij is het een grote hit op YouTube om je kind te laten proeven aan een citroen, baby’s die gekke bekken trekken of kleine kindjes die reageren op iets wat hun ouders doen of zeggen. Plaats deze video’s gedoseerd voor het vermaak. Maar het kanaal kan daarnaast ook goed gebruikt worden om informatie te delen over producten en de zorg voor een pasgeboren kindje. Misschien moet je een panel met deskundigen (mede-investering van producenten in het kanaal) nuttige tips en medische informatie laten geven. Of de vragen van jonge ouders laten beantwoorden. Op deze manier wordt het kanaal interactief, zeer divers en interessant om naar terug te keren.

Enterprise Media blog - maak een Youtube deelkanaal 2

De link naar Etos, en de producten die daar te koop zijn, leg je door iedere moeder daar iets over te laten zeggen en doorverwijzing naar andere kanalen te maken (interactieve video). Het is dus belangrijk om te weten welke producten er uitgelicht worden in de verschillende korte interviewtjes / quotes. Wat is de actiekalender van Etos, en welke producten wil Etos promoten? Hier heeft de drogist vast idee bij, en uitgeschreven in een marketing- & actieplan.

Enterprise Media blog - vergroot bekendheid rond Youtube kanaal 5

 

Een aantal ideeën om verschillende acties (die gedurende het jaar bij Etos lopen) aan het YouTube kanaal te kunnen linken:

 • Verwijzen naar YouTube kanaal in de 7 miljoen folders die per twee weken huis-aan-huis gaan
 • In reclamespots, specifiek gericht op jonge ouders, verwijzen naar het YouTube kanaal
 • Adverteren in magazines voor jonge ouders
 • Jonge ouders die producten in één van de 500 Etos winkel kopen inlichten over het YouTube kanaal (afdeling & kassa-moment)
 • Link naar YouTube kanaal op een prominente plek zetten op de Etos website of als banner
 • Promoot al je YouTube video’s ook op social media:
 • Facebook – hier bereikt Etos nog eens 137.332 volgers mee.
 • Twitter – 7535 volgers
 • Instagram – 7163 volgers
 • Pinterest – 432 volgers
 • Stuur een nieuwsbericht uit wanneer er nieuw materiaal online staat

Enterprise Media blog - vergroot bekendheid rond Youtube kanaal 4

Zoals je kunt lezen zijn er ontzettend veel mogelijkheden in video en het vinden van het juiste platform hiervoor. Door verschillende media-uitingen naast elkaar te gebruiken, zal het kijkcijfer van de content verder omhoog gaan. Maar er zijn nog legio andere mogelijkheden die we in bovenstaande voorbeeld nog niet eens hebben besproken. Voor elk vraagstuk is een passende oplossing! Elk merk vraagt een andere benadering en eigen gedegen uitwerking van een communicatie- & marketingstrategie.

Wil jij nou ook eens brainstormen over een YouTube kanaal voor jouw merk? Of over andere creatieve oplossingen op het gebied van video?

Neem dan contact met ons op. We denken hier graag eens met je over verder.

Recent Posts

Leave a Comment