Het gebruik van drones | ‘’Mijn stage ervaring’’

Je hebt ze vast en zeker voorbij zien komen op het internet, het nieuws of misschien, letterlijk, in real life. ‘Unmanned Aerial Verhicles’ (UAV), ookwel bekend als drones. Deze apparaten worden op afstand bestuurd om bijvoorbeeld mooie beelden vanuit de lucht te maken of, hoe ze bij de defensie worden gebruikt, om gebieden vanuit de lucht te verkennen. Voor het ontstaan van de drone moeten we zeker een eeuw terug de tijd in, maar dat gaan we nu niet doen. Wil je toch meer weten over de geschiedenis van drone, en je hebt wat tijd over na het lezen, bekijk dan onderstaande video. (Wat ik zeker kan aanraden, omdat je kijk op het apparaat verandert.)

https://www.youtube.com/watch?v=QyKH93hKLwQ

Hoe weet je nu of je drones nodig hebt in je productie? Simpel gezegd, de beelden voegen daadwerkelijk iets toe aan wat je maakt. Een serie zoals ‘3 op Reis’ of ‘Wie is de Mol?’ kunnen wel degelijk gebruik maken van dronefootage om de mooiste plekken te laten zien. De footage die ze gebruiken, vult het beeldscherm met mooie shots en adembenemende plekken van bovenaf. Ze laten locaties zien, wat je eigenlijk met je eigen ogen zou willen zien. Kortom, ga na of het past bij het verhaal wat je wilt vertellen, want je hebt niks aan footage die niet aansluit bij wat je wilt overbrengen.

Enterprise Media Drone plaatje 1 groot

Ben je niet zo expert op technisch gebied, maar wil je wel graag weten over welke drone het beste is om te gebruiken en hoeveel dat nu kost? Er is genoeg te vinden op internet, maar ik heb twee video’s gevonden die goed laten zien welke drone het beste is om te kopen en wat de prijzen zijn. De eerste video is vooral voor de mensen met een hoog budget, er wordt uitgelegd hoe ze werken en er worden voor- en nadelen per drone benoemd. De tweede video laat drones zien met een budget onder de $100 en de beelden van de drone zelf:

  1. https://www.youtube.com/watch?v=vX-8qAg2m8A
  2. https://www.youtube.com/watch?v=UufkJZXSmss

Naast de prijzen is er een lijst met regels en wetten om de drone veilig en legaal te gebruiken. Mocht je dus een drone zelf gebruiken voor commerciële doeleinden, lees dan goed deze regels door. Deze en andere vragen kun je vinden op de site van Rijksoverheid: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/drone. Ook heel handig als je een bedrijf inhuurt om te checken of ze zich aan alle regels houden.

drone-film-laten-maken-drone-advies-regels

Dat brengt ons bij mijn advies wat je het beste kunt doen, een videoproductiebedrijf inhuren! Er zijn talloze videoproductiebedrijven die werken met drones, waaronder Enterprise Media zelf. Natuurlijk zijn er dus goedkope drones voor onder de $100, maar je moet ook weten hoe ze werken. Daarom lijkt het mij verstandig om een videproductiebedrijf in te huren, want dan ben je ook zeker van de kwaliteit van de beelden.

drone-video-vlieger-huren-inhuren

Het is van belang om zelf eerst  goed te weten wat je wilt gaan filmen en waarom. Wil je alleen dronefootage om je verhaal te versterken of moeten de beelden het verhaal vertellen? Heb je een video die alleen vanuit de lucht gefilmd kan worden of is het alleen nodig om een goede intro te hebben? Dus behalve het briefen van het videoproductiebedrijf dat je wilt inhuren, brief je eigen bedrijf zo goed mogelijk. Zoals ik al eerder zei, weet wat je nodig hebt voor je besluit om dronefootage te gebruiken. Dan kun je vanuit daar beslissen om met een bedrijf te werken die een vast bedrag per uur hanteert of die per project de kosten bekijken.  Kortgezegd, bedrijven met een vast bedrag per uur geven je wel zekerheid tijdens het filmen qua kosten en kwaliteit.  Vooral als je precies weet wat je wilt.

drone-specialist-enterprise-media

Mocht het allemaal toch niet betaalbaar zijn of je zit in tijdsnood, raad ik aan om stockfootage te gebruiken. Er zijn sites die voor een betaalbaar prijsje royalty free footage bieden. Maar stel jezelf ook hierbij de vraag, ondanks dat het goedkoper en makkelijker is, waarom gebruik je deze stockfootage. Als de focus niet ligt op de beelden, dan raad ik stockfootage zeker aan. Wanneer je stockfootage gebruikt dat juist alleen maar door drones is gefilmd, dan komt dat naar mijn mening nep over. Alsof je er niet veel werk in hebt gestoken. Maar die keus ligt bij jezelf en misschien pakt het wel goed uit. Het is vooral goed voor commercials waar je snijshots nodig hebt of als het de video dynamiek geeft.

professionele-drone-vlieger-piloot-film-maken-film-laten-maken

De drone is dus niet het meest gemakkelijk apparaat wat je gewoon even inzet voor een commercieel doeleind. Nee. Het brengt regels, wetten en kosten met zich mee. Als je zelf een drone gaat kopen, kijk dan goed naar je budget en lees alle regels en wetten zo goed mogelijk na. Als je van plan bent een videoproductiebedrijf in te huren, brief dat bedrijf, maar ook jezelf, om zo goed mogelijk voorbereid het proces in te gaan. Een goede voorbereiding is het halve werk. Naast de kosten, denk ook goed na over de functies en doelen van het gebruik van dronefootage. Weet welke beelden je nodig hebt, zodat je je geld en tijd goed besteed. Dan kun je altijd nog kiezen voor stockfootage, wanneer je echt in tijdnood zit of als je budget niet al te hoog is.

Ga voor meer informatie naar onze drone pagina: https://enterprisemedia.tv/services/drone-film-laten-maken/

done-lucht-beelden-maken

Recent Posts

Leave a Comment